Blogger Backgrounds

My Birthday

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

SIGN PLEASE..NANTI I JEJAK Uoolllsss..OK???

Wednesday, February 3, 2010

KERANA SETIAP KITA ADALAH MUTIARA

KERANA SETIAP KITA ADALAH MUTIARA
Sumber: Zaafarani Zahirul Haq

Ianya menjadi indah oleh pengorbanan menjemputnya dipalung samudera juga oleh waktu yang membentuknya. Seperti dirimu yang juga indah oleh pengorbanan yang kau baktikan pada sesama. Sungguh engkau indah kerana engkau adalah Mutiara.

Mutiara; awalnya ia bukan apa-apa. Hanya butiran pasir dan debu kotor yang tidak ada harganya. Waktu yang kemudiannya membentuknya. Detik demi detik, di kedalaman samudera, dalam kegelapan cangkerang makhlukNya. Dengan proses yang demikian panjang dan perlahan, penuh kesabaran. Pun kemudian, keindahannya juga tidak segera dapat dinikmati begitu sahaja. Kerana ia harus dijemput dikedalaman lautan, dikeluarkan dari rumahnya yang kukuh dan dibersihkan, disepuh dan diolah hingga menjadi perhiasan istimewa. Sungguh sebuah proses yang panjang dan melelahkan, bahkan bukan tidak mungkin akan terhenti ditengah jalan.

***

Mungkin engkau pernah merasa dirimu bukanlah apa-apa saat ini. Bahkan mungkin menyimpang menjadi lebih dari itu, engkau membenci dirimu sendiri, sebagai manusia tidak berguna, makhluk sia-sia. Begitu banyak kekurangan, begitu banyak kesalahan dan keburukan. Apalagi ketika kau melihat orang lain yang nampak begitu sempurna dan memiliki begitu banyak kelebihan, rasanya engkau semakin ingin tenggelam. Mengapa orang lain memiliki begitu banyak kelebihan sedang aku tidak memiliki apa-apa kecuali kekurangan? Mengapa aku buruk sedang orang lain cantik? Mengapa orang lain berhasil dan aku selalu gagal? Mengapa orang lain kaya dan aku miskin? Serta beribu lagi 'mengapa' lainnya yang akan membuat kita kecewa dan terluka, serta terpaku pada kekurangan-kekurangan yang kita miliki.

Padahal, aku percaya, setiap kita tahu dan yakin, bahawa Allah tidak mungkin menciptakan makhlukNya hanya dengan kekurangan sahaja atau kelebihan sahaja. Hanya dengan mudharat sahaja tanpa manfaat atau sebaliknya. Pun kita manusia, pastilah memiliki keduanya dalam keadaan yang seimbang. Dia yang maha kuasa membekali manusia dengan segala kelebihan, menjadikan setiap insan memiliki keistimewaan. Hanya sahaja proses hidup yang kita alami mungkin telah membuatnya hanya menjadi potensi terpendam, tidak muncul kepermukaan, bahkan mungkin ia, sekalipun ia pernah muncul di masa kecil kita,
kemudian terkubur oleh segala tekanan dan rintangan.

Padahal, ibarat mutiara, kita tidak dapat menjadi berharga sebegitu sahaja. Kita perlukan waktu untuk membentuknya. Kita memerlukan proses yang panjang untuk mendapatkan keindahannya. Dan proses ini, memerlukan ketelitian dan kesabaran.

Ya, sesungguhnya setiap kita adalah mutiara yang memiliki pancaran keindahan kita masing-masing, seperti apapun adanya kita pada awalnya. Kita hanya harus menyepuhnya untuk membuatnya menjadi berharga. Dan proses menyepuh ini, banyak cara dan jalannya.

Rintangan, hambatan, pengalaman, pembelajaran, baik oleh diri sendiri mahupun oleh orang lain, tidak akan menjadi masalah. Kerana pada dasarnya kita adalah mutiara. Kita hanya harus berusaha semaksima kita, membuka mata, buka telinga dan buka hati.

Hanya satu awal yang perlu kita lakukan; i'tikad dan keyakinan untuk menjadi mutiara.

Sungguh saya ingin menjadi mutiara, melalui berbagi dan berbakti pada
sesama.

Engkau? Menjadi mutiara seperti apa yang engkau inginkan?


Ya Allah berikanlah hidayah & petunjukMu selalu kepada kami. Bukakan pintu hati ini menuju syurgaMu. Fahamkanlah kami dengan IlmuMu yang benar dan ampunilah dosa kami. Amin.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...